Basketball - (3X3)

Beschrijving

Basketball is een sport die spectaculair is om naar te kijken (en te spelen). Het vergt veel conditie en training. We hebben gekozen voor de 3X3 vorm zoals deze ook op de Olympische Spelen in Japan wordt gespeeld. Je speelt dan half court en met 3 personen.
U kunt zich aanmelden als team of als individu. 

Coördinator

Ruud Overes (voorlopig)

Lokatie

We zijn te gast bij de Technische Universiteit Eindhoven.
Het Eeuwsel
5612 AS   Eindhoven

In hal 0.03
Klik hier voor de plattegrond

Procedure

Kwalificatie programma

Start vanaf  :   05aug 11:00
Finale  :   06aug ntb

Communicatie over kwalificatie

Waarom is basketball gezond?

Tijdens een spel herhalen spelers meestal verschillende bewegingen, die in een specifieke volgorde moeten worden uitgevoerd om effectief te zijn. Studies hebben aangetoond dat fysieke activiteiten met deze componenten vooral goed zijn bij mensen met PD voor het verbeteren van het evenwicht en het lopen, inclusief het nemen van snellere, meer ritmische stappen.

In basketbal moeten spelers nadenken over hun volgende zet terwijl ze rennen en dribbelen - iets wat wetenschappers dual-tasking noemen. Ze ontvangen en reageren ook op verbale feedback en fysieke signalen van andere spelers terwijl ze onderweg zijn. Onderzoekers hebben ontdekt dat fysieke activiteit die dit soort cognitieve betrokkenheid vereist, mensen met PD helpt hun motorische vaardigheden en mentale functie te behouden en te verbeteren.

Als aerobe activiteit helpt basketbal het hart gezond te houden, de spieren te versterken, het uithoudingsvermogen te vergroten en 600 tot 700 calorieën of meer per uur te verbranden. 

Het kan mensen met PD ook een betere nachtrust geven. Regelmatige sporters met PD hadden minder slapeloosheid en slaperigheid overdag dan hun zittende tegenhangers, volgens een overzicht van studies gepubliceerd in 2016 in het tijdschrift Movement Disorders. Uit dezelfde recensie bleek dat zelfs een enkele sessie aërobe oefening een onmiddellijke verbetering van de slaapkwaliteit kan opleveren.

Elke oefening - inclusief basketbal - waar je hart van gaat bonzen, is een belangrijke stemmingsbooster, die depressie en angst afweert, die vaak voorkomen bij mensen met PD en de vermoeidheid en pijn van de aandoening kunnen vergroten. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen vaak een betere stemming voelen na slechts vijf minuten aerobe activiteit, en meer diepgaande en langdurigere effecten bij regelmatige trainingen.

Een studie uit 2016 in de Journal of the International Neuropsychology Society vond dat aerobe oefeningen ook sommige spraakproblemen van mensen met Parkinson kunnen verbeteren. Na het vergelijken van taalvaardigheden bij groepen mensen met PD die gedurende 16 weken drie keer per week aerobe trainingen of stretch-and-balance-oefeningen deden, vonden de onderzoekers een significante verbetering in sommige taalvaardigheden in de aerobe groep, maar niet in de niet-aerobe groep. sporters.

Basketbal is een sociale sport

Isolatie en eenzaamheid zijn veelvoorkomende ervaringen met PD, en ook hier kan basketbal helpen. Het is een sociale sport die zorgt voor regelmatige interactie met anderen, evenals een gedeelde interesse die op natuurlijke wijze een gemeenschap opbouwt tussen spelers op en naast het veld.